Az otthonápolásról tabuk nélkül

Magatehetetlen beteget ápolsz? Végy egy jó ágyat!

ágy2Amikor kiderült, hogy hosszabb otthoni betegápolásra kell felkészülnünk, az első gondolatunk az volt, hogy hová is fogjuk lefektetni Annát, ha hazaérkezik.

Vannak persze mindenféle régi kanapék, jó kis franciaágyak a háztartásban,amelyek tökéletesen alkalmatlanok arra, hogy egy beteget praktikusan gondozni tudjunk rajta

A párom ezért rögtön vásárolt egy kiváló ágyat, és hozzá kifejezetten fekvő betegeknek való kemény matracot.

Az ágy kiválasztásánál fontos szempont:

- kényelmesen elférjen rajta a beteg,

- legyen hely arra, ha oldalirányba kell fordítani (erre pedig nagy szükség van a felfekvések miatt)

- körül lehessen járni

- megfelelő magasságú legyen, mert megkímélhetjük magunkat a gyakori és kínzó hátfájástól

- célszerű, hogy legyen legalább az egyik oldalt kerete

Ha a matraccal együtt is alacsony az ágy, feljebb lehet emelni (pl. téglákkal), de

ágy1folyamatosan ellenőrizni kell az ágy stabilitását.

A matracot egy matracvédővel takartuk le, erre került egy nagy, hófehér lepedő. Mindenképpen szükséges néhány ágyvédő gumilepedő beszerzése is. Ezt félbevágtuk, egy rétegben terítettük le keresztben az ágyon a derék tájékon, hiszen egy idő után-még a gondos tisztítás ellenére is- szükséges lehet ezeknek is a cseréje a kellemetlen szagok miatt.

Erre került ismét egy nagy lepedő, végül a gumilepedő fölötti területen egy harántlepedőt terítettünk fel. Ez nagyon nagy segítség a gyors, praktikus ágyneműcseréhez, hiszen szennyeződéskor, elegendő ezt kicserélni a beteg alatt, így nem kell felesleges mozgatásnak kitenni.

Szükség lesz még pehelypaplanra, egy vékonyabb takaróra, és számtalan -különféle keménységű-kispárnára, melyeket huzattal védünk. Ezek nélkülözhetetlenek a kar és lábak alátámasztásához, hogy óvjuk a beteget a felfekvéstől, másrészt az oldalra fordításkor ezekkel fogjuk kitámasztani a testet.

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!