Az otthonápolásról tabuk nélkül

Idővel megtanulsz 2-3 helyen lenni egyszerre :)

Már Anna megérkezte előtt elkezdtük megtervezni az időbeosztásunkat, és összeegyeztetni a munkáinkat az ő ápolásával. Az idő strukturálása azonban igazából akkor válik valódivá, amikor élesben kell megoldást találnunk az egyszerre felmerülő problémákra.

A házi orvossal való egyeztetés után egy kötöző nővér (nevezzük Eszternek) segítségét kértük, aki délben és este segít a kötözésben ill. este a fürdetésben. Reggel egy másik kedves ismerősünk(nevezzük Jutkának), aki szintén egészségügyis, segít a kötözésben, átöltözésben, és este a fürdetésben. A kötözéshez nagyon fontos a szakszerű segítség, hiszen Annát egy IV. stádiumú felfekvéssel engedték haza, ami  már a kórházban is fertőzést okozott, és jelenleg is folyamatos antibiotikumos ellátást igényel. Ez egy

letöltésolyan nyílt, üreges seb, melyet nem fed egyáltalán bőr, ezért komoly figyelmet és fegyelmet igényel az ellátása.

A nap többi teendője ránk hárul (apósom, férjem és én), de mivel apósom már maga idős, beteg ember, így fizikai megterheléssel járó feladatokat (Anna fordítása, emelése stb.) nem lehet rábízni.

Eszterrel és Jutkával minden információt, felmerülő problémát megbeszélünk, ha szükséges, telefonon is tartjuk a kapcsolatot, de nagyon figyelünk a legkisebb részletre is kiterjedő dokumentációra (gyógyszeradagolás, láz, táp beadása stb.)

Reggel 8-tól 17 óráig tudunk Anna mellett lenni, hiszen mi nem az ő városában lakunk sajnos, viszont nagy szerencsénkre közösen működtetünk egy családi vállalkozást (két kis boltot), ami egy helyen van az ő otthonával, így a napközbeni ellátást meg tudjuk oldani a munka mellett is.

A legfontosabb feladatok:

  • a seb minimum háromszori átkötése, a tisztálkodás biztosítása
  • a gyógyszerek megfelelő adagolása
  • a táp adagolása
  • folytatni a szájon át történő táplálást is
  • a felfekvések miatt legalább másfél óránként Anna forgatása
  • a gyógytorna beiktatása a napirendbe

Ezekről a későbbiekben részletesen beszámolok, hiszen bízom benne, hogy másoknak is segítségül szolgálhatnak ezek az információk.

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!