Az otthonápolásról tabuk nélkül

Ha szondán át kell etetned családtagodat

Anna 2 hét kórházi tartózkodás után gyomorszondát kapott, hiszen az idegrendszerét érintő változás miatt gyakorlatilag nem lehetett szájon át etetni. Aki nem látott még ilyesmit -többek között jómagam sem -, annak elsőre ijesztő lehet a gondolat, hogy egy műanyag csövön keresztül adjon táplálékot szerettének. Aztán 2-3 szondás táplálás után ugyanolyan rutinszerűvé válik ez is, mint az étkező asztalhoz való leülés. Azzal a különbséggel, hogy nagy figyelmet kell szánni a szonda tisztán tartására, hiszen ha eldugul, akkor nem tudjuk a táplálást folytatni.

 

Mi is ez a szonda?

 

“Erre azoknál a betegeknél van szükség, akik nem képesek az ételt szájon át magukhoz venni, de az emésztőszervrendszer még működik. A szonda egy poliuretán vagy szilikon cső, melyet a beteg orrán át, vagy hasfalán készített nyíláson, a sztómán keresztül vezetnek a gyomorba. Legjobb, ha szondán keresztül csak gyári készítményeket adunk a betegnek, mert a házilag készített tápoldat eltömítheti. A szonda akkor vehető ki, ha a beteg képes annyit enni, hogy nem fogy tovább. Használatáról és a táplálásról minden esetben szakembertől kérjünk tájékoztatást”. (forrás: HáziPatika)

Nos, ez utóbbi, amit mi senkitől nem kaptunk meg. Annát hazahozta a betegszállító cég,és ott álltunk tápszer és tudás nélkül. Ugye, azért többségünk a szájon át tápláláshoz szocializálódott :) Mivel a tápszer kiszállítását másnapra ígérték, ezért a gyógyszertárban beszereztünk 2-3 üvegnyit, hogy addig is tudjunk valamit adni.

Azt azért zárójelben elmesélem, hogy a belgyógyászat egyik orvosa, rátelefonált apósomra, mielőtt Annát hazahozták, és annyit mondott, hogy:

“Sétáljanak át a feleségével majd holnap a házi orvoshoz, aki majd eligazítja Önöket a tápszer dolgában”.

Anna ekkor már egy hónapja magatehetetlen beteg volt…

No, de a lényeg: Isteni adomány, ha van egészségügyis ismerősöd, aki pillanatok alatt eligazít a szondás táplálás dolgában. A kórházban ugyanis senki nem mutatta meg, hogy is kell ezt elvégezni. Nekünk is Jutka segített, és magyarázott el mindent.

Annának napi 1500 ml tápszer beadását rendelte el az orvos. Ezt jelenleg 4-5 adagban adjuk be farkasfecskendő segítségével.

 

1. Kimérem a szükséges tápszert, és egy külön pohárba tiszta vizet készítek be.

2. A szondacső alá papírtörlőt teszek, hogy a kicsöpögő tápszer ne szennyezze a hálóruhát.

IMG_2259

3. Először tiszta vizet szívok fel a fecskendőbe, ezzel fogom átöblíteni a csövet.

3. Kinyitom a szondacső végén lévő kupakot, és belehelyezem a fecskendő megfelelő végét.

4. Csak ekkor nyitom meg a csövön található műanyag zárószelepet, Erre azért van szükség, hogy felesleges levegőt ne

juttassunk be a beteg szervezetébe.

5. Befecskendezem a vizet, ismét elzárom a zárószelepet.

6. Ezt követően felszívom a tápszert és beadom, míg el nem fogy. Végig figyelek arra, hogy a zárószelep az egyes adagok beadását követően le legyen zárva.

7. És végül vízzel átöblítem a szondacsövet. Erről soha ne feledkezzünk meg!

 

Az esti tisztálkodáskor külön figyelmet kell szentelni a szonda higiénéjére.

Ilyenkor óva3_PEG_1_2tosan kivesszük a szonda alatt található gézlapot, és Betadine-nal kitisztítjuk a szonda és a hasfal közötti területet. Új gézlapot veszünk elő, középen félig bevágjuk ollóval (ezt fogjuk a szonda alá csúsztatni).

A vágás mentén óvatosan bekenjük a gézlapot Betadine-nal és teszünk rá egy kevés kenőcsöt (mi Neogranormont szoktunk). Ezt követően becsúsztatjuk az új gézlapot a szonda alá.

A szondát le szoktuk fedni egy tiszta gézlappal is.

 

Címkék: ,

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!