Az otthonápolásról tabuk nélkül

A napirend biztonságot ad neki is és neked is

Amikor megszülettek a gyerekeink, magam is hamar ráéreztem, hogy némi napirend helyre teszi a kezdeti káoszt, ami egy kisbabával jár. Emellett persze nem árt rugalmasan hozzáállni a váratlan helyzetekhez, és nem feltétlenül kell pánikrohamot kapni, ha nem percre pontosan zajlik egy-egy nap.

Anna ápolása során többször eszembe jutott, hogy milyen fontos a napirend kérdése egy kiszolgáltatott beteg esetén is. Kapaszkodókat jelent számára, hogy mikor mi fog következni, és keretet ad az egyébként sokszor egyhangú napoknak.

 

morning-day-evening-night-28137682

 

Nálunk ez a következőképp alakul:

6 óra körül megérkezik Eszter, és egy rövid tisztálkodás(pelenkacsere), valamint sebkötözés történik. Ekkor kapja meg Anna az első gyógyszereit, a véralvadás gátló injekciót. Lázmérés, majd az az első adag táp beadása szondán keresztül.

8 óra körül mi is megérkezünk. Átnézem a papírokat, amire a feljegyzéseket írjuk Annáról, hogy történt-e valami rendkívüli. Ekkor átfordítjuk.

9 óra körül visszafordítjuk a hátára, ilyenkor kap gyümölcs vagy zöldséglevet ill. ha tud, akkor pár falat  tízórait eszik (joghurt, kása, gyümölcs). Újabb adag táp beadása következik.

9.30 körül ismét az oldalára fordítjuk. A látható sebeket lekezelem, lámpázom, kötözöm.

11 körül visszafordítjuk a hátára. Egy 15-20 perces torna következik (karok, kezek, lábak átmozgatása). Szellőztetek, majd előkészítem a déli kötözéshez szükséges eszközöket, kötszereket. Újabb zöldség vagy gyümölcslé.

12 körül ismét jön Eszter. Segítek neki a pelenkacserénél, sebkötözésnél. Újabb gyógyszerek, lázmérés.

12.30 körül ha tud, eszik némi ebédet (ez pár kanálnyi főzelék feltéttel vagy leves), folyadékot is kap. A 3. adag táp beadása következik.

13 óra körül ismét oldalra fordítjuk, megint átnézem a sebeket, lekenem, ahol kell. Megnézem a hátát, hogy nem igényel-e krémezést. itt egy hosszabb pihenő szokott lenni.

15 óra körül visszafordítjuk, és ekkor ültetjük ki az ágy szélére. Ez egy 4-5 perces üldögélést jelent, hosszabb időt egyelőre nem bír ki. Ekkor intézzük el a napi fogmosást is.

15.30 körül újabb torna, majd folyadék. Ha bír enni, akkor pár falatnyi gyümölcs vagy joghurt.

16 óra körül a 4. adag tápszer.

17 óra környékén még egy átfordítás, közben előkészülök az esti tisztálkodáshoz (kötszerek, hálóing, törölköző, tisztálkodó szerek stb.)

18 óra-19 óra között jön Eszter és Jutka, akik segítenek az esti fürdetésnél, sebkötözésnél.

20 óra környékén az utolsó adag tápszer, gyógyszerek, injekció.

Pihenés :)

 

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!