Az otthonápolásról tabuk nélkül

5 praktikus tipp fekvőbeteg táplálásához

Néhány ötlet, ami talán megkönnyíti számodra is egy szondán át táplált beteg ellátását :)

1. Szondás táplálás esetén előfordul, hogy a szondacsövön – a rendszeres átmosás mellett is- túlságosan feltapadt a tápszer. Ilyenkor egy kevés szénsavas vízzel öblítsd át. Ez garantáltan kitakarítja.

 

2. Szintén jó “takarító” ha enyhén citromos vizet hagysz a csőben állni a következő táplálásig. Ez akkor is jó megoldás, ha a beteg érzékeny a szénsavas italra.

 

polls_terminally_ill_2_main_5920_62613_answer_1_xlarge

3. Ha van lehetőség szájon át is táplálni a beteget, akkor a megmaradt elkészített és leturmixolt ételt kanalazd szilikonos jégkockatartóba Címkézd fel, és így fagyaszd le. Mivel kezdetben csak 1-2 kockányi fogy el, így takarékosan fel tudod használni később is.

 

4.Szájon át történő táplálásnál kezdetben praktikusabb egy strapabíró kis fejű műanyag kanál, mivel -tapasztalatom szerint- a beteg sokszor erősebben ráharap.

 

5. Szondás táplálás mellett is igyekezz biztosítani a beteg szájhigiénéjét. Ha fel tud ülni, vagy fel tudod ültetni a beteget, akkor fogkefével tisztítsd meg a fogait. Ha nehézkes a fogápolás, akkor boraxos gézlapot tekerj egy kisebb hurkapálcára, és ezzel töröld át a szájüreget.

Üdvözlünk a Egészségblogon! Belépés Regisztráció Tovább a Házipatikára!